23 آبان ماه؛ روز جهانی دیابت
در گفتگو با آقای دکتر اصغری متخصص طب ایرانی: تدابیر پیشگیری و درمان دیابت در طب سنتی
طب ایرانی دستورات و راهکارهای ویژهای برای پیشگیری و درمان دیابت ارائه میدهد که در هر فرد بسته به مزاج و سایر شرایط متفاوت است. شروع خودسرانه گیاهان دارویی بدون مشورت با متخصصین طب سنتی ایران، عوارض جبرانناپذیری برای افراد مبتلا به دیابت در پی خواهد داشت.
بسمه تعالی
بیماری دیابت شیرین، یک اختلال متابولیکی شایع است که مهمترین نشانهی آن افزایش قند خون در کنار پرنوشی و پرادراری و کاهش وزن میباشد. در سالهای اخیر به دلیل رواج سبک زندگی نادرست (افزایش دریافت مواد قندی و پرکالری و کم تحرکی) در میان مردم سراسر جهان، شاهد افزایش چشمگیر این بیماری هستیم به طوری که گفته میشود، بیماران دیابتی از نظر جمعیتی سومین کشور دنیا را ایجاد کردهاند! در کشور ایران نیز پیش بینی میشود تا سال 2030 نزدیک به 6/5 میلیون ایرانی به دیابت شیرین مبتلا خواهند بود.
شعار امسال روز جهانی و هفته دیابت "با آموزش دیابت از آیندهی خود محافت کنیم" میباشد که نشانگر اهمیت فوق العادهی بحث خودمراقبتی در پیشگیری و کنترل این بیماری است.
به دلیل اهمیت این بیماری و عوارض جبران ناپذیر ناشی از آن و با توجه به شعار امسال روز جهانی دیابت، مصاحبهای اختصاصی با جناب آقای دکتر اصغری، عضو هیئت علمی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شده است که ایشان در طی این گفتگو علل بروز دیابت و راهکارهای پیشگیری و درمان آن را بیان فرمودند که در متن زیر مشاهده میفرمایید:
در طب ایرانی علائم بیماری ذیابطیس (پرادراری، پرنوشی و کاهش وزن) منطبق با دیابت میباشد که بهطور عمده دو علت اصلی سوءمزاج گرم و سوءمزاج سرد عامل ایجادکنندهی آن هستند. از دیدگاه طب سنتی راهکارهای درمانی مختلفی برای پیشگیری و درمان دیابت موجود است که شامل تدابیر حفظ سلامتی و دارویی میباشد. با رعایت سبک زندگی سالم میتوان از ابتلا به دیابت پیشگیری نمود و یا در صورت ابتلا، آن را بهتر کنترل نمود و از عوارض آن جلوگیری نمود. به طور مثال
- ورزش و پیاده روی منظم به میزان 150 دقیقه در هفته و منقسم در حداقل سه روز (کم تحرکی باعث بروز دیابت یا عدم کنترل قند خون میگردد).
- برنامهی خواب به موقع و کافی به اندازهی 8 - 6 ساعت در شبانهروز (خواب کمتر از 6 ساعت و یا بیشتر از 9 ساعت، در بروز دیابت مؤثر است).
- دوری از استرس و فشار عصبی که میتوان از برخی رایحهها یا خوراکیهای آرامش بخش مانند بوی گلاب، گل محمدی، سیب درختی، دمنوش به، گاوزبان و بادرنجبویه استفاده نمود.
- برنامهغذایی شامل افزایش دریافت فیبر و کاهش دریافت قند و چربی که برحسب مزاج افراد متغیر است به طور مثال خوراکیهای کاهندهی قند خون که طبیعت سرد دارند و برای افراد دیابتی گرم مزاج مناسبند شامل خرفه، سماق، کاسنی، کاهو، اسفناج و اسفرزه میباشند و خوراکیهای کاهندهی قند خون با طبیعت گرم که برای دیابتیهای با مزاج سرد مناسب است عبارتند از دارچین، شنبلیله، سیر، پیاز، زیره و گردو.
- پرهیز از ابتلا به یبوست و داشتن لینت مزاج با استفاده از کمی روغن زیتون به همراه غذا، سوپهای پرسبزی مانند سوپ جو و اسفناج یا سایر ملینات مانند خاکشیر یا تخم شربتی به همراه آبجوش تا لعاب دهد و صبح ناشتا مصرف شود.
در ادامهی گفتگو آقای دکتر اصغری بر عدم خوددرمانی بیماران دیابتی تأکید نموده و به آنان توصیه نمودند همواره تحت نظر پزشکان و متخصصین مربوطه باشند چراکه مراقبتهای دورهای منجر به تشخیص به موقع عوارض دیابت (عوارض قلبی، کلیوی، عصبی و چشمی) و کنترل هرچه بهتر آنها میگردد. ایشان همچنین نسبت به مصرف خودسرانهی داروهای گیاهی بدون مشورت با متخصصین طب ایرانی هشدار دادند و نیز قطع خودسرانهی انسولین یا سایر داروهای کنترل کنندهی قند خون در ازای مصرف داروهای گیاهی را یکی از اشتباهات رایج بیماران علاقهمند به طب سنتی دانستند. به علاوه ایشان انجام آزمایشات بررسی سطح قند و چربی خون، آزمونهای کلیوی، کبدی و غده تیروئید را قبل از شروع درمان با داروهای گیاهی به دلیل منع مصرف برخی گیاهان در اختلالات کلیوی یا کبدی ضروری؛ دانستند.
در انتهای گفتگو ایشان از انتشار کتاب راهنمای بالینی درمان دیابت از دیدگاه طب سنتی ایران ویژهی پزشکان در آیندهای نزدیک خبر دادند.
روز شمار هفته دیابت:
- شنبه 21 آبان: ﺁﻣﻮﺯﺵ ﭘﯿﺶ ﺩﯾﺎﺑﺖ، ﭘﯿﺸﮕﯿﺮﯼ ﻭ ﺷﯿﻮﻩی ﺯﻧﺪﮔﯽ ﺳﺎﻟم
- یک شنبه 22 آبان: ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺩﯾﺎﺑﺖ، ﺟﺎﻣﻌﻪ، ﻣﺪﺍﺭﺱ ﻭ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ
- دوشنبه 23 آبان: ﺑﺎ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺩﯾﺎﺑﺖ ﺍﺯ ﺁﯾﻨﺪﻩی ﺧﻮﺩ ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ ﮐﻨﯿﻢ
- سه شنبه 24 آبان: ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺩﯾﺎﺑﺖ، ﺧﻮﺩ ﻣﺮﺍﻗﺒﺘﯽ
- چهارشنبه 25 آبان: ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺩﯾﺎﺑﺖ، ﺭﺳﺎﻧﻪ ﻭ ﺳﻼﻣﺖ ﺩﯾﺠﯿﺘﺎﻝ
- پنج شنبه 26 آبان: ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺩﯾﺎﺑﺖ، ﺍﺭﺍﺋﻪ ﺩﻫﻨﺪﮔﺎﻥ ﺧﺪﻣﺖ، ﭘﺰﺷﮑﺎﻥ، ﭘﺮﺳﺘﺎﺭﺍﻥ، ﻣﺮﺍﻗﺒﯿﻦ ﺳﻼﻣﺖ ﻭ ...
- جمعه 27 آبان: ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺩﯾﺎﺑﺖ، ﺩﺳﺘﺮﺳﯽ ﺑﻪ ﺩﺍﺭﻭ ﻭ ﺩﺭﻣﺎﻥ ﻭ ﻧﻘﺶ ﺑﯿﻤﻪﻫﺎ
با آرزوی صحت جسم و جان برای شما
سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه
نظر دهید