بسمه تعالی
تغذیهبیماران دیابتی با شرایط مزاجی معتدل
صبحانه
یکی از موارد زیر را انتخاب نمایید:
- 3 تکه نان + 50 گرم پنیر تازه (غیر شور) + یک عدد گردو
- 3 تکه نان + 30 گرم کره یا خامه (در صورت بالا نبودن چربی خون) + 5 گرم عسل یا 30 گرم سیب یا به یا هویج پخته شده
- 3 تکه نان + یک عدد تخم مرغ آب پز
- یک لیوان آب پنیر (ماء الجبن) میل شود و یک ساعت بعد از مصرف ماء الجبن: 3 تکه نان + 30 گرم رب سیب + 5 گرم عسل طبیعی
توجه: منظور از هر تکه نان، یک قطعه 10×10 سانتی متر (حدودا اندازه یک کف دست) نان سنگک، تافتون، نان جو یا نان گندم کامل میباشد.
میان وعده صبح
یکی از موارد زیر را انتخاب نمایید:
- یک عدد سیب
- یک عدد پرتقال
- یک عدد نارنگی
- یک عدد گلابی متوسط
- 3 عدد زرد آلو
- 3 عدد آلوی قرمز
- 100 گرم انار شیرین دانه شده
نهار
یکی از موارد زیر را انتخاب نمایید:
- انواع خوراک نهار + یک کف گیر پلو (8-10 قاشق غذاخوری) با یک قاشق روغن زیتون یا روغن بادام شیرین
- انواع خوراک نهار + 2 تکه نان
انواع خوراک برای نهار
- ماهی کبابی یا تنوری: ماهی کیلکا یا انواع دیگر 120 گرم، دارچین 5 گرم، نمک 1 گرم، اسفناج 50 گرم، شوید 25 گرم، جعفری 25 گرم، آبلیمو 10 گرم، روغن زیتون 10گرم.
- قلیه ماهی: ماهی کیلکا یا انواع دیگر 120 گرم، سیر 5 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، گشنیز 40 گرم، شنبلیله 10 گرم، تمرهندی 10 گرم، روغن بادام یا زیتون 10 گرم.
- خورشت آلو اسفناج: گوشت (گوسفند، مرغ، خروس) 120 گرم، سیر 5 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن زیتون 5 گرم، آلو 100 گرم، اسفناج 100 گرم.
- خورشت ماش: اسفناج 20 گرم، کدو 100 گرم، ماش پوست کنده 40 گرم، غوره 10 گرم، گوشت (گوسفند، خروس یا مرغ) 90گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن بادام یا زیتون 5 گرم.
- خورشت کدو: گوشت (گوسفند، سینه مرغ یا خروس) 120 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن بادام یا زیتون 5 گرم، کدو سبز 100 گرم، غوره 10 گرم.
- خورشت سیب: گوشت (گوسفند، مرغ یا خروس) 120گرم، سیب درختی 100 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، آلوبخارا 25 گرم، آبغوره 10 گرم، گلاب 10 گرم.
- بورانی خرفه یا اسفناج: اسفناج یا خرفه 200 گرم، ماست 100 گرم، سیر 5 گرم، نمک 1 گرم، روغن زیتون 10 گرم، نعنا 2 گرم، گل سرخ 2 گرم.
- کوفته: گوشت چرخ کرده گوسفند120 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، تره 20 گرم، جعفری 10 گرم، شنبلیله 20 گرم، زرشک 5 گرم، سماق 3 گرم، روغن بادام یا زیتون 10 گرم.
- خوراک گوشت و آلوبخارا: گوشت (گوسفند، مرغ یا خروس) 90 گرم، پیاز 50 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، آلوبخارا 100 گرم، روغن زیتون 5 گرم.
- آبگوشت میوه: گوشت 90 گرم (گوشت گوسفند یا سینه مرغ یا سینه خروس)، پیاز 50 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، لپه 15 گرم، سیب 50 گرم، آلوبرقان 25 گرم، به یا آلبالو (بسته به فصل) 25 گرم، دارچین 2 گرم. در هنگام مصرف 5 گرم روغن زیتون به غذا اضافه شود.
- خورشت بامیه: ۳۰۰ گرم بامیه، پوره گوجه فرنگی یک لیوان، نمک و زردچوبه و زعفران به میزان لازم، گوشت به دلخواه ۲۰۰ گرم خرد شده (شتر مرغ، بوقلمون، سینه مرغ یا گوسفند)، پرک لیمو عمانی به میزان لازم، پیاز متوسط یک عدد نگینی، روغن زیتون دو قاشق غذاخوری.
توجه: بهتر است پلو 2 روز در هفته میل شود و در بقیه روزهای هفته غذای ناهار با نان میل شود.
عصرانه
یکی از انواع میانوعده صبح یا 6 عدد مغز بادام خام
شام
انواع خوراک شام + 3 تکه نان
انواع خوراک شام
- ماهی کبابی یا تنوری: ماهی کیلکا یا انواع دیگر 90 گرم، تمرهندی 10 گرم، زردچوبه 2 گرم، گشنیز 25 گرم، خرفه 25 گرم، زیره 3 گرم، آب نارنج 15 گرم، روغن زیتون 5 گرم، نمک 1 گرم.
- انواع آش با چاشنی های مختلف (رب انار یا تمر هندی یا زرشک): گوشت مرغ 60 گرم، سیر 5 گرم، لپه 80 گرم، نمک 1 گرم، زردچوبه 1 گرم، کدو سبز 50 گرم، خرفه 40 گرم، تره 5 گرم، برنج 60 گرم، روغن بادام یا زیتون 5 گرم و (رب انار 10 گرم یا تمرهندی 10 گرم یا زرشک 5 گرم).
- آش آلو: گوشت مرغ 60 گرم، سیر 5 گرم، لپه 80 گرم، نمک 1 گرم، زردچوبه 1 گرم، کدو سبز 50 گرم، خرفه 40 گرم، تره 5 گرم، برنج 60 گرم، روغن بادام 5 یا زیتون گرم، گشنیز 5 گرم، سماق 3 گرم، آلو 50 گرم.
- سوپ سبزیجات: اسفناج 20 گرم، پودر بادام 5 گرم ، شنگ 5 گرم، پنیرک 30 گرم، مرزنجوش 3 گرم، آلو برقان 50 گرم، ریواس 10 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک1 گرم، سرکه 2 قاشق غذاخوری، گوشت گوسفند90 گرم.
- سوپ جو: جو پوست کنده 30 گرم، شلغم 30 گرم، خرفه 10 گرم، اسفناج 20 گرم، گوشت گوسفند 60 گرم، آلو بخارا 25گرم، آبغوره 5 گرم، روغن بادام 5 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم.
- قلیه کدو: گوشت چرخ کرده گوسفند 90 گرم، کدو 100 گرم، سیر 5 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن بادام یا زیتون 5 گرم.
- نخوداب: نخود 160 گرم، پیاز 50 گرم، گوشت (گوسفند، مرغ، خروس) 30 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، شوید 20 گرم، گشنیز 20 گرم، روغن زیتون 5 گرم، آبلیمو 15 گرم.
- اشکنه گشنیز و شنبلیله: آرد سبوس دار گندم 5 گرم، شنبلیله تازه 30 گرم، سیر 5 گرم، تخم مرغ 2 عدد، شیره تمرهندی 10 گرم، گشنیز تازه 30 گرم، پیاز50گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن زیتون 5 گرم.
قبل از خواب
یکی از انواع میانوعده صبح یا 3 عدد مغز بادام یا فندق
با آرزوی صحت جسم و جای برای شما
سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه