• 1402/08/20 - 09:41
  • 189
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دیابت: شناخت خطرات، اقدام موثر

هفته دیابت 26 - 20 آبان ماه 1402

از هر 10 بزرگسال در سراسر جهان 1 نفر دیابت دارد. بیش از 90 درصد دیابت نوع 2 دارند. تقریباً نیمی از آنها هنوز تشخیص داده نشده اند. در بسیاری از موارد، دیابت نوع 2 و عوارض آن را می توان با اتخاذ و حفظ عادات سالم به تعویق انداخت یا از آن پیشگیری کرد. هنگامی که دیابت به موقع تشخیص داده نشود و درمان نشود، می تواند منجر به عوارض جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی شود.

روز دیابت

بسمه تعالی

 

بیماری قند یا دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های متابولیکی است، که در اثر کاهش تولید انسولین در بدن یا کم شدن اثر انسولین در سوخت و ساز مواد قندی حاصل می‌شوددیابت در حال حاضر از هر ده نفر در سراسر جهان یک نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. درک این وضعیت اولین گام در جهت مدیریت و پیشگیری از آن است.

دیابت نوع ۱، وابسته به انسولین، معمولاً قبل از ۳۰ سالگی ظاهر می‌شود و علت آن فقدان یا کمبود انسولین است، بیشتر این بیماران لاغر هستند و نیاز به تزریق انسولین دارند در حالی که دیابت نوع ۲، غیر وابسته به انسولین، معمولاً در بزرگسالی، سنین بالای ۴۰ سال، دیده می‌شوددر بروز دیابت نوع ۲ عوامل متعددی، چون اضافه وزن و چاقی، به خصوص چاقی داخل شکمی، نداشتن فعالیت بدنی، سن بالای ۴۰ سال، رژیم غذایی نامناسب و وراثت نقش دارد.

در درمان دیابت رژیم غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است، به خصوص در بیماران دیابتی نوع ۲ که تقریباً ۸۰ درصد آنان چاق هستند، پس رژیم غذایی و ورزش یکی از درمان‌های اصلی برای آنان به شمار می‌رود و داروی پایین آورنده قند خون به عنوان یک درمان کمکی در کنار رژیم غذایی مناسب و ورزش به کار گرفته می‌شود.

بیمارانی که دچار اضافه وزن هستند باید از راه کاهش انرژی دریافتی و افزایش مصرف انرژی از میزان بافت چربی اضافه بدن بکاهند؛ اشخاص دیابتی نوع ۲ باید بدانندکه حتی کاهش اندک وزن، کنترل قند خون آنان را بهتر کرده و همچنین دیگر مشکلات متابولیک آنان را نیز کاهش می‌دهد.

اشخاص دیابتی نوع ۲ باید به توصیه‌های زیر توجه داشته باشند تا بهتر بتوانند قندخون خود را کنترل نمایند:

۱) برای جلوگیری از تغییرات قند خون، ترتیب مصرف وعده اصلی و میان وعده‌ها رعایت شود، بیماران قندی به جای سه بار غذاخوردن معمولی همان مقدار غذا را در شش بار میل نمایند.

۲) اگر قند خون بیمار کنترل نشده باشد قند‌های ساده از رژیم غذایی شخص به کلی حذف شود.

۳) میزان فیبر دریافتی در آنان حدود ۳۰ تا ۴۰ گرم و بیشتر از نوع فیبر محلول باشد، از این جهت مصرف حبوبات، سبزیجات و میوه‌جات کم شیرین (مانند کیوی، آلبالو، توت فرنگی) توصیه می‌شود که میوه‌جات و سبزیجات علاوه برداشتن فیبر حاوی مقدار زیادی عوامل آنتی اکسیدانی مانند ویتامین E، ویتامین C، بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) و عناصر مغذی گوناگون هستند که مصرف آن‌ها برای بیماران قندی ضرورت دارد.

۴) این ۵۰ تا ۶۰ درصد کل کالری روزانه از کربوهیدرات‌ها باشد که بهترین نوع کربوهیدرات‌ها، غذا‌های نشاسته‌ای پرفیبر است (قند موجود در غذا‌های خورده شده با فیبر زیاد خیلی به کندی جذب روده‌ها می‌شود) که در نان‌های سبوس‌دار (مانند جو، سنگک) و غلات کامل یافت می‌شود.

5) مقدار دریافت نمک را درسطح پائین نگه دارند.

6) در کل روز‌های هفته همراه با رژیم غذایی مناسب، ورزش متوسط یا سبک انجام شود و به طور کلی ۳۰ دقیقه پیاده روی با سرعت متوسط بعد از صرف غذا قند خون را تنظیم می‌کند.

7) سترس، اضطراب و فشار روحی را درخود کاهش دهند، کمی آرامش فکری و استراحت داشته باشند.

 

در طب سنتی ایران با تدابیر اصلاح سبک زندگی، تغذیه‌ای، دارویی و درمان‌های دستی نیز درمان‌های مناسبی را برای پیشگیری از ابتلا به دیابت، کنترل بهتر قند خون و پیشگیری و درمان عوارض بیماری دیابت ارائه می‌کند.

تدابیر حفظ سلامتی و تغذیه مناسب برای بیماران دیابتی را در این پیوند بخوانید!

 

 

 

با آرزوی صحت جسم و جان برای شما

 

  • گروه خبری : اخبار و رویدادهای پزشکی,تقویم سلامت
  • کد خبر : 59160

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید