بسمه تعالی

 

 

تغذیه‌ی بیماران دیابتی با شرایط مزاجی گرم

 

استشمام بوهای خوش

  • گل­ سرخ
  • گل بنفشه
  • گلاب
  • سیب
  • به

 

ورزش و فعالیت بدنی

  • پیاده­ روی آرام در هوای خنک، صبح زود یا شامگاه توصیه می‌­شود (پنج روز در هفته، روزانه نیم ساعت پیاده ­روی توصیه می­‌شود)

  • از ورزش­‌های سنگین همراه با خستگی و ضعف و تعریق زیاد پرهیز نمائید

  • از ورزش کردن در حالت گرسنگی و با معده خالی پرهیز کنید

 

خواب و بیداری

  • حدود 7-6 ساعت استراحت نمائید (خواب شب بسیار بهتر از خواب روز است)
  • از بی­‌خوابی و کم‌­خوابی پرهیز کنید (خواب کمتر از 6 ساعت نباشد)
  • در صورت وجود کم­‌خوابی، مصرف ماست، دوغ، کاهو، را بیشتر کنید

 

استحمام

  • حمام کردن با آب ولرم مفید می­باشد

  • ازحمام کردن با آب داغ و یا حمام طولانی مدت پرهیز کنید

  • از حمام کردن در صبح ناشتا و با معده خالی پرهیز کنید

 

اجابت مزاج

  • از بروز یبوست و خشکی­ مزاج گوارش جلوگیری شود

  • در صورت وجود یبوست، می‌­توانید از خوراکی­‌های ضد یبوست استفاده کنید، مانند: سوپ جو (به همراه آلو، اسفناج، تمرهندی)، خورش کدو، خورش آلو اسفناج (در صورت تمایل، موقع صرف این غذاها می‌­توانید کمی روغن بادام شیرین اضافه کنید)

  • تخم اسفرزه (پسیلیوم) به میزان 2-1 قاشق چایخوری، به همراه یک لیوان آب ولرم، خیسانیده شده و میل گردد

  • مصرف انجیر، آلوبخارا، زیتون رسیده، روغن زیتون، روغن بادام شیرین را می‌­توانید کمی بیشتر کنید

 

آب

  • جهت رفع تشنگی از آب خنک استفاده کنید
  • از نوشیدن آب بسیار سرد یا مصرف یخ پرهیز کنید

 

تغذیه‌

خوراکی‌های مفید عبارتند از:

گوشت گوسفند (بدون چربی)، مرغ، ماهی تازه، غذاهای آب­پز یا بخارپز، آش جو، سوپ جو، ماءالشعیر طبّی*، خورش کدو، خورش آلو اسفناج، آبگوشت (بدون چربی و سیب زمینی)، نان تهیه شده از غلات کامل (گندم یا جو سبوس­دار)، ماست، پنیرتازه، دوغ، شیرگاو، سفیده تخم مرغ، سبزیجات تازه (غیر تند) مثل: کدو، اسفناج، گشنیز، خرفه، کاهو، میوه‌­های تازه مثل: خیار، سیب، به، بالنگ، توت، گلابی، آلو، تمرهندی، انار، عناب، بادام درختی (آب­میوه به­ تنهایی مصرف نشود و از میوه کامل، استفاده شود)، ترشی­‌ها (غوره، سماق، زرشک، ریباس، لیمو)

 

خوراکی‌های مضر عبارتند از:

گوشت گاو، گوشت شتر، سوسیس و کالباس،سرخ کردنی­‌ها (بریان کرده در روغن)، تندی­‌ها (فلفل، زنجبیل، سیر خام، پیاز خام، تره و...)، شوری­‌ها (نمک و ...)، شیرینی­‌ها (قند و شکر، خرما، عسل و...)، کره، روغن، دارچین، گردو، سیب زمینی، خربزه، انگور، کشمش، چای زنجبیل، چای سبز، آویشن، کندر، زیره، رازیانه، گزنه

توجه: در فصل زمستان و یا اوقاتی که احساس سردی بدن دارید، می­‌توانید از خوراکی­‌های دارای طبیعت گرم، استفاده کنید.

طرز تهیه ماءالشعیر طبّی: حدود 100 گرم جو پوست ­کنده، به ­همراه یک لیتر آب، پخته شود تا جو کاملاً نرم گردد، سپس آب به ­دست آمده را صاف کرده و بعد از سرد شدن، آن را به­ عنوان ماءالشعیر طبّی استفاده کنید (بهتر است از ماءالشعیر تازه استفاده کرده و از نگهداری آن به مدت طولانی پرهیز کنید)

 

 

صبحانه

یکی از موارد زیر را انتخاب نمایید:

  • 3 تکه نان + 50 گرم پنیر تازه (غیر شور) +  یک عدد گردو
  • 3 تکه نان + 30 گرم کره یا خامه (در صورت بالا نبودن چربی خون) + 30 گرم سیب یا به یا هویج پخته شده
  • 3 تکه نان + یک عدد تخم مرغ آب پز
  • یک لیوان آب پنیر (ماء الجبن) میل شود و یک ساعت بعد از مصرف ماء الجبن: 3 تکه نان + 30 گرم رب سیب + 5 گرم عسل طبیعی

 

توجه: منظور از هر تکه نان، یک قطعه 10×10 سانتی متر (حدودا اندازه یک کف دست) نان سنگک، تافتون، نان جو یا نان گندم کامل می‌باشد.

 

میان وعده صبح

یکی از موارد زیر را انتخاب نمایید:

  • یک عدد سیب
  • یک عدد پرتقال
  • یک عدد نارنگی
  • یک عدد گلابی متوسط
  • 3 عدد زرد آلو
  • 3 عدد آلوی قرمز
  • 100 گرم انار شیرین دانه شده

 

نهار

یکی از موارد زیر را انتخاب نمایید:

  • انواع خوراک نهار + یک کف گیر پلو (8-10  قاشق غذاخوری) با یک قاشق روغن زیتون یا روغن بادام شیرین
  • انواع خوراک نهار + 2 تکه نان

  

انواع خوراک برای نهار

  • ماهی کبابی یا تنوری: ماهی کیلکا یا انواع دیگر 120 گرم، دارچین 5 گرم، نمک 1 گرم، اسفناج 50 گرم، شوید 25 گرم، جعفری 25 گرم، آبلیمو 10 گرم، روغن زیتون 10گرم.
  • قلیه ماهی: ماهی کیلکا یا انواع دیگر 120 گرم، سیر 5 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، گشنیز 40 گرم، شنبلیله 10 گرم، تمرهندی 10 گرم، روغن بادام یا زیتون 10 گرم.
  • خورشت آلو اسفناج: گوشت (گوسفند، مرغ، خروس) 120 گرم، سیر 5 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن زیتون 5 گرم، آلو 100 گرم، اسفناج 100 گرم.
  • خورشت ماش: اسفناج 20 گرم، کدو 100 گرم، ماش پوست کنده 40 گرم، غوره 10 گرم، گوشت (گوسفند، خروس یا مرغ) 90گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن بادام یا زیتون 5 گرم.
  • خورشت کدو: گوشت (گوسفند، سینه مرغ یا خروس) 120 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن بادام یا زیتون 5 گرم، کدو سبز 100 گرم، غوره 10 گرم.
  • خورشت سیب: گوشت (گوسفند، مرغ یا خروس) 120گرم، سیب درختی 100 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، آلوبخارا 25 گرم، آبغوره 10 گرم، گلاب 10 گرم.
  • بورانی خرفه یا اسفناج: اسفناج یا خرفه 200 گرم، ماست 100 گرم، سیر 5 گرم، نمک 1 گرم، روغن زیتون 10 گرم، نعنا 2 گرم، گل سرخ 2 گرم.
  • خورشت ریواس: متشکل از گوشت (گوسفند، خروس، مرغ) 90 گرم، ریواس 100 گرم، نعناع تازه 20 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن زیتون 5 گرم، آبغوره 5 گرم.
  • خوراک گوشت و آلوبخارا: گوشت (گوسفند، مرغ یا خروس) 90 گرم، پیاز 50 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، آلوبخارا 100 گرم، روغن زیتون 5 گرم.
  • خورشت بامیه: ۳۰۰ گرم بامیه، پوره گوجه فرنگی یک لیوان، نمک و زردچوبه و زعفران به میزان لازم، گوشت به دلخواه ۲۰۰ گرم خرد شده (شتر مرغ، بوقلمون، سینه مرغ یا گوسفند)، پرک لیمو عمانی به میزان لازم، پیاز متوسط یک عدد نگینی، روغن زیتون دو قاشق غذاخوری.

 

توجه: بهتر است پلو 2 روز در هفته میل شود و در بقیه روزهای هفته غذای ناهار با نان میل شود.

اگر در طول روز بیمار تشنه شد، می تواند علاوه بر مصرف آب، از ماء الشعیر طبی نیز استفاده کند.

 

عصرانه

یکی از انواع میان‌وعده صبح یا 6 عدد مغز بادام خام

 

شام

انواع خوراک شام + 3 تکه نان

 

انواع خوراک شام

  • ماهی کبابی یا تنوری: ماهی کیلکا یا انواع دیگر 90 گرم، تمرهندی 10 گرم، زردچوبه 2 گرم، گشنیز 25 گرم، خرفه 25 گرم، زیره 3 گرم، آب نارنج 15 گرم، روغن زیتون 5 گرم، نمک 1 گرم.
  • انواع آش با چاشنی های مختلف (رب انار یا تمر هندی یا زرشک): گوشت مرغ 60 گرم، سیر 5 گرم، لپه 80 گرم، نمک 1 گرم، زردچوبه 1 گرم، کدو سبز 50 گرم، خرفه 40 گرم، تره 5 گرم، برنج 60 گرم، روغن بادام یا زیتون 5 گرم و (رب انار 10 گرم یا تمرهندی 10 گرم یا زرشک 5 گرم).
  •  آش آلو: گوشت مرغ 60 گرم، سیر 5 گرم، لپه 80 گرم، نمک 1 گرم، زردچوبه 1 گرم، کدو سبز 50 گرم، خرفه 40 گرم، تره 5 گرم، برنج 60 گرم، روغن بادام 5 یا زیتون گرم، گشنیز 5 گرم، سماق 3 گرم، آلو 50 گرم.
  • سوپ سبزیجات: اسفناج 20 گرم، پودر بادام 5 گرم ، شنگ 5 گرم، پنیرک 30 گرم، مرزنجوش 3 گرم، آلو برقان 50 گرم، ریواس 10 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک1 گرم، سرکه 2 قاشق غذاخوری، گوشت گوسفند90 گرم.
  • سوپ جو: جو پوست کنده 30 گرم، شلغم 30 گرم، خرفه 10 گرم، اسفناج 20 گرم، گوشت گوسفند 60 گرم، آلو بخارا 25گرم، آبغوره 5 گرم، روغن بادام 5 گرم، پیاز 25 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم.
  • قلیه کدو: گوشت چرخ کرده گوسفند 90 گرم، کدو 100 گرم، سیر 5 گرم، زردچوبه 2 گرم، نمک 1 گرم، روغن بادام یا زیتون 5 گرم.

 

قبل از خواب

یکی از انواع میان‌وعده‌ صبح یا 3 عدد مغز بادام یا فندق

 

با آرزوی صحت جسم و جای برای شما

سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه