بسمه تعالی

 

 

از دیدگاه طب ایرانی ۳۰ تا 40 - 35 سالگی سن جوانی است در این دوره سنی مقداری از رطوبت‌های بدن کاسته می‌شود و حرارت بدن بیشتر خود را نشان می‌‌دهد، بنابراین مزاج سنی دوران جوانی گرم و خشک می‌باشد.

اصول زندگی سالم و متناسب با مزاج جوانی!

در این دوره زمانی ممکن است حرارت بیشتری در بدن حس شود و بدیهی است که در این دوره باید از زیاده‌روی در مصرف غذاهای دارای مزاج گرم و خشک که خلط صفرا را افزایش می‌‌دهند پرهیز شود. بسیاری از افراد در این دوران جوش می‌‌زنند، عصبی و تندخو شده و خوابشان کم می‌شود‌. توصیه‌های زیر برای جوانانی که دارای علایم گرمی مزاج مانند جنب و جوش زیاد، خشم و غضب سریع و احساس گرما و التهاب دارند مناسب است:

توصیه‌های عمومی

  • جوانان بهتر است از فعالیت و حرکت زیاد در آفتاب به خصوص در فصول گرم پرهیز کنند.
  • در مورد ورزش جوانان توصیه می‌گردد جوانان با مزاج خشک ورزش‌های ملایم داشته باشند و از ورزش‌های سنگین اجتناب نمایند.
  • شنا یکی از مناسب‌ترین ورزش‌ها در دوران جوانی است.
  • استرس و عصبایت بیش از حد معمول برای هر فردی مضر است و در جوانان اثرات مخرب بیشتری خواهد داشت چون گرمی و خشکی را افزایش می‌دهد.
  • در فصل تابستان، استراحت در مکان خنک توصیه می‌شود در عین حال در صورت استفاده از کولر و وسایل سرمایشی، وزش باد بطور مستقیم نباشد و بهتر است اجازه تعریق به بدن داده شود.
  • خنده و نشاط ضامن حفظ سلامت هر فردی و در هر دوره سنی است. جوانان نیز در حد اعتدال به این موهبت الهی نیاز دارند.
  • استحمام با آب نسبتاً خنک و معتدل با رعایت اصول آن در تابستان و آب نیم گرم در زمستان برای جوانان مناسب است.
  • حمام گرم و داغ طولانی مدت و حضور بیش از حد در سونا آن هم سونا خشک مناسب این سن نیست.(خصوصا جوانان با مزاج ذاتی گرم و خشک)
  • ازدواج به موقع یکی از نیازهای اساسی جوانان در رفع نیازهای جسمی و روحی ایشان است.

 

تدابیر تغذیه‌ای

غذاهای مناسب عبارتند از انواع گوشت جوجه، ماهی تازه، گوشت گوسفند و بزغاله (افراد در سنین رشد و جوانی، قدرت هضم بالایی دارند و در نتیجه می‌‌توانند گوشت‌ها و غذاهای سنگین را بخوبی هضم کنند)، خورشت کدو، ماست تازه (به عنوان میانوعده یا وعده جداگانه به خصوص در فصول گرم)، سوپ جو، ماش پلو، گشنیزپلو، خوراک سبزیجات، کاهو، خرفه، اسفناج، خورشت با چاشنی‌های ترش مانند آلو، رب انار، آب غوره و تمر هندی و…

نوشیدنی‌های مناسب عبارتند از نوشیدن نوشیدنی‌های خنک به‌ اندازه تمایل و نیاز (و نه بیشتر)، بخصوص در فصول گرم سال مانند شربت آبلیمو، شربت سکنجبین، ماءالشعیر طبی، دوغ، آب انار طبیعی، شربت زرشک، شربت آلو، شربت تمرهندی، دمنوش عناب، دمنوش پنیرک

میوه های مناسب عبارتند از انار، سیب، گلابی، پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، نارنج، شلیل، زردآلو، آلو، توت سیاه، شلیل، خیار و هندوانه، هرکدام در فصل خود!

  • جوانان باید از مصرف زیاد ادویه‌ بخصوص انواع تند آن همچون فلفل، خردل، سیر و پیاز، شیرینی، شوری و سرخ‌‌کردنی‌ها پرهیز نمایند.
  • در صورت بروز عوارضی مانند جوش، آکنه، تعریق فراوان و بدبو، عطش، تهوع، کاهش اشتها، اختلالات خواب، استرس و ... به پزشک متخصص طب ایرانی مراجعه نمایید.

 

با آرزوی صحت جسم و جان برای شما

سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه