30 فروردین؛ بزرگداشت حکیم جرجانی و روز علوم آزمایشگاهی
سپیدپوشان گمنام روزتان مبارک
حکیم سید اسماعیل جرجانی مهمترین آثار طبى را در زبان فارسى پدید آورد و جمیع مباحث مربوط به علم پزشکى را در آن کتب مورد بحث و تحقیق قرار داد و بسیارى از اصطلاحات پارسى را در این علم که تا آن عهد وجود داشت و ممکن بود بهتدریج از میان برود در کتب خویش گردآورد.
بسمه تعالی
روز 30 فروردین، روز بزرگداشت حکیم و عارف بلندمرتبهی ایرانی، سید اسماعیل جرجانی و روز علوم آزمایشگاهی بر تلاشگران گمنام این عرصه گرامی باد.
زندگینامهی حکیم جرجانی:
یکی از بلندپایهترین دانشمندان علم طب در تاریخ ایران، سیداسماعیل جرجانی (531-480 قمری)، از سادات حسینی شهر فرهنگپرور گرگان است. زینالدین ابو ابراهیم اسماعیل بنحسین (یا حسن) بن محمد بن احمد علوی حسینی مشهور به سیداسماعیل جرجانی (معرّب گرگانی)، به سال 480 قمری برابر با 1087میلادی در گرگان چشم به جهان گشود و در سال 531 ق برابر با 1136 م در مرو در گذشت.
در نیشابور، سید اسماعیل جرجانی با دانش پزشکی آشنا شد و آن را نزد ابیالصادق نیشابوری ملقب به بقراط ثانی، یکی از شاگردان بنام ابوعلی سینا، آموخت.
اهمیت جرجانى در طب از دو جهت است اول آنکه او بعد از ابنسینا نخستین کسى است که در آثار خود همه مباحث علم طب را چنانکه قدما مىاندیشیدهاند، با تحقیقات و مطالعات جدید مورد مطالعه قرار داد و دیگر از آن باب که مهمترین آثار طبى را در زبان فارسى پدید آورد و جمیع مباحث مربوط به علم پزشکى را در آن کتب مورد بحث و تحقیق قرار داد و بسیارى از اصطلاحات پارسى را در این علم که تا آن عهد وجود داشت و ممکن بود بهتدریج از میان برود در کتب خویش گردآورد. از مهمترین آثار او میتوان به کتاب ذخیرهی خوارزمشاهی و خفی علائی اشاره نمود.
به دلیل تحقیقات گستردهی این حکیم دربارهی خون و مایعات بدن در راستای تشخیص انواع بیماریها، روز 30 فروردین را در تقویم برای بزرگداشت این حکیم برجسته ایرانی و تقدیر از زحمات جامعهی علوم آزمایشگاهی قرار دادهاند.
منبع: کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن ایران و اسلام - دکتر علی اکبر ولایتی
با آرزوی صحت جسم و جان برای شما
سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه
نظر دهید