بسمه تعالی

 

 

انواع نان در طب سنتی بر اساس روش پخت:

1. نان تنوری یا فرن: نانی که در شهرها و آبادیها در داخل تنور یا فرن [1] پخته می شده است. سه نوع نان تنوری وجود داشت: نان کماج ، نان کسمات و نان سنگک. آرد در نان کماج و کسمات با آب نخود خمیر می شده است.

2. نان طابق: نانی که  توسط عشایر در بیابان ها، روی صفحاتی به نام ساج [2] پخته می شد.

3. نان ملّه: نانی که توسط عشایر در بیابان ها، روی خاکستر گرم و سنگ پخته می شد.

در نان تنوری دو سطح نان یکدست پخته می شود  به همین دلیل نانی که در تنور پخته می شود، بهترین نان به حساب می آید.

 

در حال حاضر نانهای مختلفی در بازار است: نانهایی که از قدیم بوده مثل نان سنگک و تافتون و بربری و لواش و نانهای حجیم مثل نان باگت.

این نانها در صورتی سالم هستند که خمیرشان ور آمده باشد (خوب تخمیر شده باشند) در غیر اینصورت فطیر هستند

مضرات نان فطیر: سرد تر از نان تخمیر شده است و میل به رطوبت دارد ودر بدن بلغم تولید می‌کند و می تواند عامل بسیاری از بیماریها شود.

 

نان شیرمال چیست؟

نانی است که با شیر و روغن عمل می آید و به اعتدال پخته شده باشد، بسیار مغذی می باشد می توان به آن شیره انگور، شیره شکر یا زرده ی تخم مرغ مالید. برای آن که ایجاد انسداد در دستگاه گوارش نکند، روی آن رازیانه و زنیان و زیره می پاشند. کنجد پوست کنده هم روی آن پاشیده می شود تا غذائیت بیشتری پیداکند. در کتب طب سنتی، نان شیرمال را بهترین اقسام نان ذکر نموده‌است.

 

به کوشش خانم دکتر دانش

متخصص طب ایرانی

 

 

 



1-فرن محفظه ای دایره ای مثل تنور است که آتش زیر آن روشن می شود و نان را به دیواره آن زده می پزند

[2] 2-یک تکه فلز که خمیر را روی آن پهن کرده و روی آتش قرار می دهند