بسمه تعالی
تدابیر قبل از شروع ماه مبارک رمضان
- بررسی وضعیت فیزیکی بدن: وزن، فشار خون، آزمایشات قند و چربی و عملکرد کلیه و قلب و اطمینان از سلامت دهان و دندان
- در صورت مساعد بودن شرایط 2-3 روز قبل از ماه رمضان روزه آزمایشی بگیرید
- قبل از شروع ماه رمضان زیر نظر متخصص طب سنتی پاکسازی بدن براساس مزاج انجام دهید
تدابیر کلی روزه داری در دیابت
توصیهها
- شرایط روزه داری در ماه رمضان برای هر بیمار دیابتی متفاوت است. لذا همواره باید نظر پزشک در زمینه روزه داری لحاظ شود
- در منزل، در طی ماه رمضان چندین مرتبه در روز گلوکز خونتان را اندازه گیری کنید. این کار خصوصا در بیماران دیابتی نوع 1 و آن دسته از بیماران دیابتی نوع 2 که انسولین مصرف می کنند بسیار مهم است
- مصرف افطار و شام با فاصله مناسب و در 2-3 وعده کوچک و متعدد (باعث جلوگیری از نوسان ناگهانی قند خون و اختلال هضم)
- مصرف شیرینی ملایم مثل شربت آبلیمو یا انار و سکنجبین و یا اندکی مربای بالنگ جهت تقویت معده
- مصرف مایعات در فاصله افطار تا سحر افزایش یابد
- مصرف وعده سحری به صورت کامل و در دیرترین زمان ممکن
- در صورت احساس ضعف و سردرد و تعریق و اختلال هوشیاری سریعا قند اندازهگیری شود و در صورت نیاز، سریعا با یک قاشق عسل زیرزبانی افطار کنید
- رعایت بهداشت دهان و دندان جهت پیشگیری از عفونت لثه که منجر به اختلالات کلیوی و قلبی و عصبی در بیمارن دیابتی خواهد شد
- برای پیشگیری از افزایش ناگهانی قند خون توصیه میشود از پرخوری بویژه در ساعات اولیۀ افطار، مصرف قند (قند، شکر و نبات) و شیرینی (زولبیا و بامیه) خودداری شود. بهتر است غذای اصلی افطار مدتی (نیم تا 1 ساعت) پس از افطار اولیه میل شود
- شروع افطار با مایعات گرمی مانند آب جوش یا چای کمرنگ به همراه یک یا دو عدد خرما باشد
- هرگز خوردن سحری را فراموش نکنید؛ درصورت نخوردن سحری روزه نگیرید
پرهیزات
- پرهیز از هوای آلوده
- پرهیز از مصرف غذاهای چرب و شیرین در هنگام افطار (برای کنترل بهتر نوسانات قند خون)
- پرهیز از دنبه، لبنیات پرچرب، روغنهای حیوانی
- پرهیز از هیجانات و خشم در طول روز
- پرهیز از ورزش سنگین و فعالیت سخت در طول روز
خوراکیهای مناسب به طور کلی برای روزهداران مبتلا به دیابت
- گوشت بره و بزغاله و جوجه
- ماءالشعیر و انواع محصولات جو
- کدو، خیار، کاهو، اسفناج و خرفه
- خورشها و غذاهای آبدار و سوپهایی که در آنها از جو و نخود، کدو، گشنیز، گزنه، شلغم، زرشک، آلو، خرفه به همراه چاشنیهای ترش استفاده شده است
- بهترین میوهها در این شرایط: سیب رسیده و شیرین، گلابی، انار، آلو، زردآلو و شاتوت است
- سوپ گشنیز، سوپ سبزیجات، آبگوشت میوه، اشکنه گشنیز و شنبلیله، آش با چاشنیهای مختلف، قلیه کدو، کوفته با چاشنیهای مختلف، خوراک ماهیچه و آلو بخارا، خورش سیب درختی، نخودآب، گشنیزپلو، شویدپلو، ماءالشعیر طبی
- روغنهای گیاهی مثل روغن زیتون، کانولا، روغن کنجد یا هسته انگور در پخت و پز
- چاشنیها و مواد غذایی ترش: غوره و آبغوره، سماق، تمرهندی، آبلیمو، بالنگ، انار، ریواس و انواع رب این میوهها
برخی غذاهای مناسب وعده افطار و سحر
- مواد غذایی پر فیبر مانند: میوه، سبزی، سالاد، جوانهها
- حبوبات مانند عدس، نخود، لوبیا
- نان سبوسدار و برنج (ترجیحا قهوهای)
- انواع خورش کم چرب: خورش کدو، خورش آلو اسفناج، خورش کرفس، بامیه، خورش فسنجان
- مرغ آب پز، سوپ جو و آش جو
میان وعدههای مناسب بین افطار تا سحر
- میوههای تازه مانند خیار، سیب درختی، به، آلو، انار، عناب، بهصورت میوه کامل
- مغزیجات و خشکبار مانند بادام درختی
- شیر گاو، دوغ کم نمک، ماست به همراه گل سرخ یا تخم خرفه یا پودر سبوس گندم
جلوگیری از یبوست
- سوپ جو (به همراه آلو یا تمرهندی، اسفناج)، خورش کدو، خورش آلو اسفناج. در صورت تمایل، موقع صرف این غذاها کمی روغن بادام شیرین هم اضافه شود
- زیتون کاملاً رسیده (از مصرف ترشی زیتون یا زیتون شور پرهیز شود)
- ملینات غذایی مانند انجیر خشک و برگه هلو، کیوی، آلو
- تخمهای لعابدار مانند خاکشیر، اسفرزه و تخم ریحان
ورزش
- ورزش سبک تا متوسط منظم (پیاده روی آرام در هوای خنک، صبح زود یا شامگاه پس از افطار) در بیماران دیابت نوع 2 توصیه میشود
- ورزش سخت چون خطر افت قند خون را زیاد میکند توصیه نمیشود، به ویژه در ساعات آخر روز و بیمارانی که انسولین یا سولفونیل اوره مصرف میکنند
- از ورزشهای سنگین همراه با خستگی، ضعف و تعریق زیاد پرهیز شود
- از ورزش کردن در حالت گرسنگی و با معده خالی پرهیز شود
تدابیر بعد از ماه مبارک رمضان
- به تدریج به عادات غذایی (سه وعده در روز) برگردید
- پرهیز از پرخوری، پرهیز از خوردن غذاهای غلیظ و دیر هضم (کله پاچه و....)
دانلود بروشور روزهداری و دیابت
/uploads/221/2023/Aug/08/روزه داری و دیابت.pdf
با آرزوی صحت جسم و جان برای شما
سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه