بسمه تعالی

 

 

توصیه‌های عمومی

  • خوردن سحری و افطاری هر دو لازم و واجب است.
  • از پرخوری و آشفته­‌خواری در سحری و افطاری پرهیز کنید.
  • از عجله در خوردن و مصرف غذا و نوشیدنی پرهیز کنید.
  • از مصرف چند نوع غذا در یک وعده (سحری یا افطاری) خودداری کنید.
  • مصرف میوه با وعده‌های سحری یا افطاری فاصله داشته باشد مثلا 2 ساعت پس از افطاری یا نیم­‌ساعت قبل از سحری میوه میل نمایید.
  • اگر از اضافه وزن رنج می‌برید وعده‌های سحری یا افطاری را حذف نکنید، می‌توانید حجم غذای مصرفی خود را کم کنید.
  • ریزه­‌خواری و پی ­در پی خوردن موجب آشفتگی سیستم هاضمه می‌شود.

 

پرهیزات غذایی

  • از مصرف چای غلیظ و زیاد خودداری کنید؛ زیرا به علت افزایش ادرار، آب بدن شما را می‌کاهد و در طولانی­ مدت بدن شما را خشک می‌کند.
  • خوراکی‌های پرنمک و پرشکر هر دو موجب افزایش عطش می‌باشند.
  • از مصرف زولبیا، بامیه و سایر شیرینی­‌جات سرخ شده و پر شهد خودداری کنید.
  • از مصرف نوشابه های گازدار، سس، فست فود و خوراکی‌های کاذب جدا خودداری کنید.
  • مصرف شیرینی زیاد موجب افت سریع‌تر قندخون و سردرد و ضعف در زمان روزه­‌داری می‌شود.
  • سرخ کردنی­‌ها، غذاهای تند و پرادویه، غذاهای شور و شیرین و غذاهای غلیظ مثل کله‌پاچه، و حلیم و آش­‌های غلیظ و ماکارونی و... عطش ایجاد می‌کنند.

 

توصیه‌های غذایی

  • آب­‌رسانی بدن بهتر است با تدابیر طب سنتی و بصورت عمقی باشد. پس توصیه می‌شود مصرف شربت خاکشیر، شربت تخم ریحان یا تخم شربتی، شربت اسفرزه، همگی به همراه اندکی آب لیموی تازه و سکنجبین ساده را در چندین نوبت از ساعتی بعد از افطار تا ساعتی قبل از سحری در برنامه خود داشته باشید. و همچنین میوه، کاهو، هویج و صیفی­جات را در ساعات مناسب و با فاصله از غذا مصرف کنید. این کار به طرز چشمگیری از عطش شما می‌کاهد.
  • مصرف کاهو سکنجبین و خیار سکنجبین در حجم مناسب کنترل­ کننده عالی عطش است.
  • اگر از ضعف عمومی و لاغری مفرط رنج می‌برید وعده‌های غذایی سحر و افطار را از لحاظ کیفی ارتقا دهید. اما از نظر حجم و مقدار غذا به سیستم گوارش خود فشار وارد نسازید. مثلا مغزی‌جات (بادام پسته فندق)، خرما، انجیر خیسانده و... کم ­حجم و پرانرژی­‌اند که در افراد ضعیف با مزاج سرد توصیه می‌شود.
  • ماءالشعیر، شربت عسل + آبلیمو، شربت سرکه شیره، بادام، معجون شیر و شکر و خاکشیر، برطرف­ کننده ضعف در افرادی با مزاج گرم‌­اند.
  • و البته باید در وعده‌های اصلی از گوشت، حبوبات و غلات به میزان قابل تحمل استفاده شود.
  • مصرف حلیم به عنوان یک وعده غذایی به تنهایی بلامانع است اما موجب عطش می‌شود. پس بهتر است در وعده سحری مصرف نشود.
  • سرگیجه، لرزش، تعریق زیاد، کاهش تمرکز، عدم انجام فعالیت‌های حساس و سردرد و تپش قلب از علائم افت قند خون است و چاره آن عدم مصرف قند و شکر تصفیه شده در سحرگاه و افطار و مصرف کنترل شده کربوهیدرات‌های طبیعی و سالم مانند خرما و شیره و عسل و حلوا و... در افطار و کربوهیدرات‌های پیچیده‌تر مانند مواد نشاسته‌­ای، غلات و حبوبات در سحرهاست.

 

نکات مهم تغذیه در افطار

  • افطار خود را با کمی آب ولرم و خرما یا اندکی حلوا بگشایید.
  • هرگز با آب بسیار سرد و پرحجم افطار نکنید که موجب آسیب کبد و سایر اعضا گردد.
  • هرگز برای رفع عطش ، ناگهانی و به مقدار زیاد آب ننوشید بلکه آب را جرعه ­جرعه و کم ­مقدار و با خنکی معتدل میل کنید.
  • به آرامی و با سرعت آهسته افطار کنید تا معده و سیستم گوارش آمادگی پیدا کند.
  • در افطار غذایی حاوی مایعات گرم استفاده کنید تا خشکی گوارش را جبران کند مانند انواع خورش، سوپ، آش های رقیق و...
  • ابتدای افطار و در حالت گرسنگی شدید باید ابتدا غذای اصلی خورده شود و در صورت تمایل سالاد پس از آن مصرف شود.
  • مصرف پنیر شور و کهنه برای گوارش مضر و ایجادکننده اخلاط بیماری‌­زاست. چنانچه به مصرف پنیر تمایل دارید از نوع تازه خانگی استفاده کنید.
  • چنانچه پس از افطار و مصرف اندکی خوراکی دچار خستگی و ضعف و عرق ریزش می‌شوید بین وعده افطار و شام فاصله بیاندازید. شام حداقل 2 ساعت قبل از خواب صرف شده باشد.

 

نکات مهم تغذیه در سحرگاه

  • حتما یک ساعت قبل از اذان صبح برخیزید و برای وعده سحری برنامه ویژه داشته باشید.
  • مصرف زیاد آب و مایعات همراه وعده سحری بجز مشکلات گوارشی نتیجه‌­ای نخواهد داشت.
  • سحری را آرام میل فرمایید و غذای خود را کاملا بجوید و از مصرف مایعات در میان غذا خودداری کنید.
  • بعد از صرف غذای سحر و مسواک صحیح و کامل حداقل یک ساعت بیدار باشید تا با مشکلات ترشی معده و ریفلاکس مواجه نشوید.
  • غذای سحر باید حاوی موادی باشد که به آرامی و در طول روز انرژی خود را آزاد می‌کند و در زمان بیشتری مواد غذایی را به بدن شما می‌رساند این غذاها عبارتند از: حبوبات، گوشت، و غلات سبوس‌دار (برنج قهوه­‌ای - نان سبوس‌دار)
  •  
  • توجه: نان‌های سفید به علت سرعت هضم بالا، موجب ضعف و گرسنگی زودهنگام روزه‌­دار می شوند.
  • مصرف گوشتهای سرد مانند ماهی در وعده سحر می تواند موجب ضعف در طول روز شود.
  • غذاهای خیلی شیرین و خیلی چرب را در وعده سحر مصرف نکنید.

 

نگارنده: دکتر مژده پورحسینی (پزشک و متخصص طب سنتی ایرانی)

 

التماس دعا

 

با آرزوی صحت جسم و جان برای شما

سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه

  •