بسمه تعالی

 

 

یکی از مهمترین عواملی که از دید طب سنتی ایران بر سلامت افراد تأثیر دارد، هوایی است که در آن زندگی می‌کنیم. همچنین در عصر حاضر، اشعه و امواجی که در فضا موجود است نیز از جمله مواردی هستند که به عنوان آلوده کننده‌های هوا محسوب می‌گردند.

تا جایی که ممکن است می‌بایست از هوای آلوده پرهیز کنیم و در صورت عدم ضرورت، خود را در معرض امواج تلفن‌های همراه و وسایل الکترونیکی قرار ندهیم؛ چرا که علاوه بر تأثیرات منفی بر جسم ما، روح و روان را هم تخریب خواهد کرد.

اگرچه نوع آلودگی هوای امروزی که اغلب ناشی از آلودگی‌های صنعتی و ماشینی و نیز گرد و غبار می‌باشد، در گذشته وجود نداشته اما در منابع طب ایرانی با اصطلاح هوای وبایی روبرو می‌شویم، که نوع هواییست فاسد و متعفن که باعث فساد جسم و روح انسان می‌شود. از جمله عوارض کوتاه مدت آلودگی‌های ناشی از سوخت‌های فسیلی و گرد و غبار، ایجاد خارش، سوزش و گزش مخاط راه‌های تنفسی و چشم، سرفه، عطسه و آبریزش بینی، خشکی پوست، سردرد، تغییرات خلق و خو به سمت ایجاد خشم، عصبانیت و تحریک‌پذیری می‌باشد. همچنین در درازمدت شاهد عوارضی مانند خستگی، ضعف زودرس، کاهش فعالیت‌های مغزی مانند توجه و حافظه، افسردگی، اسپاسم عضلانی، گرفتگی عروق و اختلالاتی از این دست هستیم، که همگی نشان‌دهنده خشکی‌زا بودن ماهیت اینگونه آلودگی‌ها می‌باشد.

برای رهایی از عوارض هوای آلوده، طب ایرانی راهکارهای ساده‌ای ارائه می‌نماید:

  • پرهیز از تنفس عطرهای گرم و محرک
  • پرهیز از سیگار، قلیان، سموم و حشره‌کش‌ها
  • پرهیز از حضور و یا فعالیت در هوای آلوده
  • پرهیز از مواد خوراکی غلیظ و خشکی زا مانند غذاهای بسیار سرخ شده و کباب شده، غذاهای غلیظ و خمیری (ماکارونی، لازانیا، هلیم، کله پاچه، فست فودها، آش‌های پررشته و غلیظ، سالاد الویه)، گوشت گاو، عدس، قارچ، بادمجان، غذاهای فریزر مانده، فلفل، زنجبیل، خردل، مواد ترش مزه (سرکه، آبغوره و...)، میوه‌های نارس، نان سفید، کیک و شیرینی‌های صنعتی
  • مصرف مواد مقوی و تلطیف کننده بدن مانند بوییدن و خوردن سیب شیرین و خوش‌بو، به، انار، انگور شیرین و آب آنها، مغز بادام خام و یا شیربادام، دمنوش عناب و آویشن، بهارنارنج، هل و گل سرخ، ماءالشعیر طبی (آب جوی پخته و صاف کرده)
  • رفع یبوست و خشکی مدفوع در صورت وجود آن و ایجاد لینت مزاج با مصرف انجیر (خیسانده در آب یا گلاب)، سوپ‌های رقیق، کمی چرب و پرسبزی، مصرف غذاهای پرفیبر مثل سالاد بعنوان میان‌وعده (حاوی کاهو یا جوانه گندم/ماش، هویج رنده شده و کمی آبلیموی تازه یا آب نارنج و روغن زیتون)، سبزی خوردن (نعناع، ریحان، شوید و گشنیز)
  • پرهیز از مواردی که باعث ضعف می‌شوند مانند کم خوابی، دیرخوابیدن در شب، تنش‌های روحی، فعالیت زیاد جسمی و جنسی،
  • قرار دادن پوشش بر روی ظروف خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها جهت جلوگیری از نفوذ آلودگی به آنها

 

منبع: مجله پیام تندرستی، شماره هشتم (آبان 1393)، به قلم دکتر مجید انوشیروانی، متخصص طب سنتی ایرانی.

 

 

با آرزوی صحت جسم و جان برای شما

سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه