بسمه تعالی

 

 

تعریف طبی فصل پاییز

پاییز طبی زمانی است که برگ درختان زرد شده و برگ ریزان اتفاق می‌افتد. در این فصل دمای هوا در طول روز متفاوت می‌شود یعنی صبح و غروب هوا سرد و ظهر هوا گرم است.

 

مزاج و اثر فصل پاییز بر بدن

مزاج فصل پاییز سرد و خشک است به همین دلیل استعداد بروز و ابتلاء به برخی از بیماری­‌ها در این فصل افزایش می­‌یابد. بنابراین رعایت تدابیر حفظ سلامتی برای پیشگیری از این عوارض ضروری به نظر می‌­رسد.

 در این فصل تغییرات دمای هوا در طول روز باعث انسداد منافذ (مسام) و انباشته شدن مواد زائد در بدن می‌شود. همچنین خون غلیظ و کم حجم می‌گردد، بنابراین افراد با مزاج گرم و تر کمترین ضرر و افراد با مزاج سرد و خشک بیشترین ضرر را متحمل می‌شوند.

 

بیماری­‌های شایع در پاییز

اگزما و بیماری‌های پوستی، شوره سر، ترک لب، دردها و خشکی‌های مفاصل، دردهای سیاتیکی، اختلالات روانی مثل افسردگی و سواس، ورم‌های ناشی از سودا، واریس، بواسیر و بعضی مشکلات ریوی از شایع‌ترین بیماری‌ها در فصل پاییز هستند.

 

تدابیر پاییز

هدف از این تدابیر کاهش سردی و خشکی بدن می‌­باشد.

 

توصیه­‌های عمومی

  • خواب شب کامل و پرهیز از کم خوابی
  • پرهیز از خواب روز
  • پرهیز از افراط در روابط زناشویی
  • پرهیز از قرار گرفتن در معرض سرما بخصوص سر و توصیه به پوشاندن سر با کلاه یا روسری نخی
  • پرهیز از استحمام با آب سرد و نوشیدن آب و خوراکی‌های با دمای سرد
  • روغن مالی بدن با روغن بادام شیرین
  • بوییدن عطرهای خوشبوی گرم و ملایم
  • حفظ آرامش و پرهیز از هیجانات روحی شدید
  • پرهیز از خونگیری

 

تدابیر غذایی

  • توصیه به مصرف آبگوشت،گوشت گوسفند و مرغ خانگی، تخم مرغ عسلی، نخود،گندم، بادام پسته فندق همراه با شکر، مویز، انجیر، شیره انگور، سیب و انار شیرین، انگور، گلابی، خربزه، هویج
  • توصیه به نوشیدن شیره بادام، جلاب، شربت گل گاوزبان
  • پرهیز از سرخ کردنی­‌ها، گوشت گاو، گوساله و شتر، بادمجان، سبزیجات تند و تیز مانند سیر و پیاز خام، شاهی، تره، فست‌فود، شیرینی قنادی، قهوه و نسکافه، عسل، خرما، موز، ارده، افراط در مصرف ادویه­‌جات گرم. خوراکی‌های خشک کننده و سودازا مانند انواع کلم، بادمجان، قارچ، غذاهای مانده و کنسروی و ترشیجات

 

با آرزوی صحت جسم و جان برای شما

سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه