روز جهانی آسم
تدابیر طب ایرانی برای کمک به بیماران مبتلا به آسم
بسمه تعالی
تدابیر سبک زندگی در بیماران آسم
آسم یک بیماری التهابی مزمن در راه های هوایی تحتانی می باشد که معمولا برگشت پذیر بوده و با مواردی مانند اسپاسم تنفسی افزایش ترشحات و افزایش تحریک پذیری راه های هوایی همراه میباشد. این بیماری به عنوان یکی از بیماریهای مزمن شایع در دنیا مطرح بوده و عامل 250هزار مرگ در کل جهان میباشد. شیوع آن در ایران حدود 6-5 درصد گزارش شده است. علائم شایع در آسم خس خس سینه، سرفه، تنگی نفس و احساس سنگینی یا درد در قفسه سینه میباشد که در کودکان میتواند با برونشیت مکرر و سرفه مکرر بعد از سرماخوردگی تظاهر کند.
بر اساس کتب طب سنتی ایرانی دلایل متفاوتی برای علت این مشکلات وجود دارد اما در اکثر موارد مزمن این بیماری، خلط غلیظ بلغمی سبب اصلی میباشد. در این یادداشت مواردی جهت بهتر شدن وضعیت بیمار ذکر میشود اما باید توجه کرد به دلیل تفاوت در علت و سیر بیماری برای پاسخ بهتر درمانی باید به پزشک متخصص طب سنتی مراجعه شود.
از این موارد پرهیز شود:
- پرخوری، درهم خوری، خوردن غذا قبل از احساس گرسنگی و یا گرسنگى مفرط
- خواب نیمروز، خوابیدن به پشت، خواب زیاد
- درمعرض هوا ، باد یا آب سرد بودن
- مالیدن روغن به سر
- مصرف سیر، پیاز، تره، ترب،پیازچه،شاهی،گردو و پنیرکهنه، غذاهای نفاخ
- خوراکی های غلیظ: نان خمیری، ماکارونی، لازانیا، رشته، رشته فرنگی، پیتزا، پنیر پیتزا، الویه، ماهی، سس مایونز، سیب زمینی، حلیم، آش رشته، کله پاچه، گوشت گاو،فست فود ، گوساله، سوسیس و کالباس، تن ماهی، غذاهای کنسروی، ژله،
- خوراکی های شور، ترش، سماق، زرشک، پنیر خشک، عدس، سنجد، گلابی و... غذاهای خشک و سرخ کرده، ادویه جات تند، قارچ، بادمجان
- آب سرد و نوشیدنی های همراه با یخ، چای غلیظ، نوشابه و آبمیو ه های صنعتی
- حمام رفتن بلافاصله بعد از غذا
- فعا لیتها و ورزش های سنگین
توصیه به :
- تاکید بر ورزش روزانه و منظم (پیاد ه روی ،کباده کشیدن ،کمان گیری نرم ،آواز خواندن ابتدا با صدای آهسته و به تدریج بلندی صدا)
- تنفس طبی همراه با حبس هوای تنفسی در ریه
- بوییدن سیب، زعفران و گلاب
- پوشاندن سر
- رفع یبوست (مصرف سوپ جو با الو واسفناج، مصرف انجیر، ماساژشکم درجهت عقربه های ساعت صبح و شب و...)
- استراحت مناسب و کافی جسمی و روانی
- بهتر است تا دو ساعت بعد از غذا آب نوشیده نشود،هرچقدر فاصله نوشیدن آب تا غذا خوردن بیشتر باشد و هر چه، مقدار آب مورد مصرف، کمتر باشد، بهتر است،بهتر است آب با دمای معمولی، جرعه جرعه میل شود و فرد به یکبار سیراب نشود، میتواند از ماءالعسل به جای آب استفاده کند.
- غذا سبک، کم حجم و مقوی، صرف غذا با تمرکز و جویدن صحیح
- در وعده صبحانه:زرده تخم مرغ عسلی ،نان برشته با عسل مربای به مربای سیب مربای هویج مربای بالنگ مربای انجیر (بهتر است میوه مربا در صافی ریخته شده تا از شیره جدا و سپس میوه مربا مصرف شود.)
- در برنامه غذایی هفتگی نخودآب باشد.
- میا ن وعده: شیربادام ،شربت سکنجبین ،فالوده سیب، انجیر، مویز
با آرزوی صحت جسم و جان برای شما
دکتر خیاط زاده - متخصص طب سنتی ایرانی