هر زنی در خانه و خانواده علاوه بر نقش همسری، مادری و دختری، طبیب و پرستار خانواده نیز است
شیوه زندگی سالم زنان و کوید ۱۹ با تاکید بر چاقی به عنوان وخامت کوید ۱۹
خانمها باید توجه بیشتری به سبک زندگی سالم و کنترل وزن در جهت تامین سلامتی خود داشته باشند، از طرفی از کاهش وزن ناگهانی و غیر اصولی که تضعیف سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد، به شدت پرهیز کنند.
بسمه تعالی
شیوه زندگی سالم برای در امان ماندن از هر بیماری از جمله بیماریهای عفونی، زن و مرد ندارد و برای همه لازم است. از قدیم گفتهاند که زن چراغ خانه است، بنابراین برای تداوم روشنی و نشاط در خانواده باید به سلامتی زنان اهمیت داده شود. تنها راه رسیدن به این هدف، برگزیدن سبک زندگی سالم در زنان است.
مایهی افتخار ما ایرانیان است که حکیمان ایرانی سالیان سال با اصلاح سبک زندگی، مردم را در حفظ سلامتی و درمان بیماریها رهنمون بودهاند. حکیمان ایرانی اصلاح سبک زندگی را در قالب شش اصل ضروری گنجاندند. آموزش شیوهی صحیح زندگی به زنان ضمن تامین سلامت آنان، سلامت جامعه را تامین میکند؛ زیرا تامین قسمت وسیعی از این شش اصل ضروری حفظ سلامتی به عهدهی خود زنان است. مواردی مانند کنترل غذای خانواده، دقت در کیفیت هوای منزل، تهویهی هوا و مسایل مرتبط با آن، تا حد ممکن تلاش برای برقراری آرامش در خانه، توجه به داشتن فعالیت بدنی افراد خانواده و فرزندان به خصوص در ایام همهگیری کرونا که آموزش ها مجازی شدهاند، تنظیم ساعت خواب خانواده و حتی توجه به اموری مانند اجابت مزاج فرزندان و حتی سایر افراد خانواده، که میتواند آن را با عواملی مانند غذا، تحرک و توصیههای خانگی تنظیم کند.
"به عبارتی هر زنی در خانه و خانواده علاوه بر نقش همسری، مادری و دختری، طبیب و پرستار خانواده نیز است"
ابوعلی سینا حکیم بزرگ پارسی، در کنار توصیههایی که برای حفظ سلامتی دارد، در هنگام سلامتی به ورزش تاکید بیشتری دارد و در هنگام بیماری به کنترل خوردن و آشامیدن. قابل توجه است که هر دو اصل در کنترل وزن موثر هستند. این حکیم بزرگ در بحث چاقی، بیش از ده خطر را برای چاقی متذکر میشود که یکی از این خطرات، استعداد بیشتر افراد چاق برای ابتلا به انواع عفونتها است.
در حال حاضر که جهان دست به گریبان بیماری covid- 19 است مطالعات نشان دادهاند افراد چاق بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند و از همه بدتر این بیماری در افراد چاق سختتر و بدعاقبتتر است. طبق آخرین آمار، در ایران درصد چاقی در زنان بیشتر از مردان است، بنابراین درصد زیادی از زنان در معرض خطر ابتلا به این بیماری و وخامت آن قرار دارند.
پس توصیه می شود خانمها توجه بیشتری به رعایت سبک زندگی سالم و کنترل وزن در جهت تامین سلامتی خود داشته باشند. از طرفی از کاهش وزن ناگهانی و غیر اصولی که تضعیف سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد، به شدت پرهیز کنند.
بدیهی است این امر نیاز به توجه سایر افراد خانواده به خصوص همسر از طرفی و جامعه از سوی دیگر به اهمیت این موضوع دارد.
از آنجا که برای کنترل بهتر وزن و افزایش شانس موفقیت در درمان چاقی نیاز به بررسیهای پزشکی و مزاج شناسی است؛ نمیتوان برای همهی افراد نسخهی واحدی داد. اما با تاکید بر این نکته به ذکر چند توصیهی عمومی از منظر طب ایرانی برای کاهش وزن میپردازیم:
1- اگرچه کم کردن مقدار غذا یکی از پایه های اصلی کاهش وزن است ولی نوع غذا و چگونگی مصرف آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
- خوب جویدن غذا (هر لقمه ۲۰-۳۰ بار) یکی از اصول مهم کاهش وزن است.
- داشتن برنامه منظم غذایی و عدم حذف وعدههای غذایی (تنها وعده نهار را میتوان حذف و یا خیلی کم کرد) زیرا سوء تغذیه هم با سرد کردن بدن مانع کاهش وزن می شود.
- کم کردن مصرف غذاها و میوههای خیلی سرد و تر (دوغ و ماست بخصوص ترش، پنیر تازه، برنج سفید، ماهی، هندوانه، آلو، خیار ،گوجه فرنگی، آب میوه) به خصوص در نوع خاصی از چاقی که تشخیص آن بر عهده ی متخصص طب ایرانی است.
2- نداشتن یبوست و پاکسازی دستگاه گوارش.
3- خواب زودهنگام در شب (قبل از نیمه شب) و کم کردن خواب (حذف خواب روز).
4- ورزشهای مناسب و مداوم.
با آرزوی صحت جسم و جان برای شما
دکتر زهرا سربازحسینی - متخصص طب سنتی ایرانی