• 1399/08/12 - 09:33
  • 311
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
روزنامه جام جم به نقل از دکتر زهرا سربازحسینی (متخصص طب سنتی ایرانی)

نگاهی به مزاج طعم‌های مختلف و اثرات آن بر سلامتی افراد

در طب سنتی ایران برای هر طعم، مزاج و اثرات خاصی در بدن ذکر شده است که با استفاده از آن‌ها می‌توان به بهبود سلامتی کمک کرد.

بسمه تعالی

 

طعم‌ها هم مزاج دارند

 

از دیدگاه طب سنتی هر طعم یا مزه‌‌ای مزاجی دارد و می‌‌تواند موجب بروز فعل و انفعالاتی در بدن شود که با توجه به مزاج مختلف افراد می‌‌تواند گاهی سازگار و گاهی ناسازگار با مزاج ذاتی فرد باشد. با شناخت مزاج طعم‌‌های مختلف و اثرات آن بر مزاج‌‌های متفاوت می‌‌توان از مضرات آن‌ها و هم‌چنین خواص درمانی‌ آن‌ها آگاهی پیدا کرد. در این‌ صورت افراد می‌‌توانند میزان استفاده از طعم‌های مختلف را در برنامه غذایی خود مدیریت کنند. در طب سنتی ۹ طعم اصلی شامل تندی، تلخی، شوری، ترشی، گسی، قابض، چربی، شیرینی و بی‌ طعم وجود دارد و این طعم‌ها از جهت غلظت و لطافت و میزان حرارت متفاوتند که در ادامه به این تفاوت‌ها می‌ پردازیم.

تندی یا در اصطلاح کتب طب سنتی « حریف »
طعم تند، مزاج گرم و خشکی دارد و لطیف یعنی زود‌ هضم است و خون تولید شده از آن نفوذ خوبی در اعضای بدن دارد. این طعم خاصیت غذایی یا رشد‌ دهندگی برای بدن ندارد و فقط در نقش دارو عمل می‌کند. از خواص درمانی آن لطیف‌ کردن غذاهای سنگین و خرد کردن اجزای غذا و کمک به هضم آن است. همچنین خون تولیدی از آن رطوبات چسبنده و غلیظ بدن را پاکسازی می‌کند. گرمای آن بسیار زیاد است و به‌ دلیل لطافتی که دارد می‌تواند به گرمی بیش از حد خون منجر شود. مصرف این طعم برای افراد با مزاج سرد و‌ تر و معده‌های سرد و رطوبی به صورت گهگاه مانعی ندارد. اما در مزاج‌های گرم و خشک موجب تحریک گرمای بدن و بروز نشانه‌هایی مانند خشکی پوست، کهیر، تحریک‌ پذیری و بی‌قراری می‌شود. فلفل و خردل از انواع معروف آن هستند.


شوری یا در اصطلاح کتب طب سنتی « مالح »
مزاج طعم شور، گرم و خشک است و حرارت آن معتدل هضم است. یعنی خون تولید شده از آن نه غلیظ و نه لطیف است. خاصیت دارویی دارد و مانع عفونت می‌شود. از دیگر خواص آن پاک‌ کننده بدن از رطوبات لزج است. خوردن آن قبل از غذا باعث افزایش اشتها و رفع اشتهای کاذب و مصرف آن همراه با غذای ترش مانع زیان ترشی بر اعصاب و معده می‌شود. زیاده‌روی در آن باعث خشکی بدن، لاغری و مشکلات گوارشی شده و می‌تواند سبب کاهش بینایی شود. از معروف‌ترین خوراکی‌های شور، نمک است.


تلخی یا در اصطلاح کتب طب سنتی « مرّ »
مزاج گرم و خشک و غلیظ دارد. خونی که از آن تولید می‌شود نسبت به طعم تند، قوام بیشتر و نفوذ کمتری دارد. با این حال به‌ دلیل گرمایی که دارد بدن و به‌ خصوص دستگاه گوارش را از رطوبات غلیظ و چسبنده پاکسازی می‌کند. این طعم خاصیت دارویی دارد و مناسب تغذیه نیست و ذائقه و طبیعت بدن آن را نمی‌پسندد. از مضرات مهم آن افزایش استعداد خونریزی در بدن است و داروی صبر از طعم‌های تلخ است.

 

طعم چرب یا در اصطلاح کتب طب سنتی « دسم »
مزاج معتدل دارد و بعد از هضم تبدیل به خلط غالب در بدن می‌ شود؛ یعنی اگر در بدنی خلط صفرا زیاد باشد با خوردن خوراکی‌های چرب، صفرای بدن زیاد می‌شود. غذاییت آن زیاد و باعث رشد بدن می‌شود. از خواص آن رطوبت‌ دهی به بدن است که باعث رفع ضرر طعم‌های گرم و خشک مانند شوری و تلخی و اصلاح گسی می‌شود. این طعم سبب ایجاد نرمی و لغزندگی در دستگاه گوارش شده و مصرف بیش از اندازه آن باعث افزایش رطوبت گوارشی می‌شود که راه اصلاح آن اضافه کردن طعم شور و تند است. انواع روغن‌ها طعم چرب یا دسم دارند.


طعم بی‌ مزه یا در اصطلاح کتب طب سنتی « تفه »
مزاج رو به سرد و‌ تر دارد. غذاییت زیادی دارد و طعم اصلی برای تغذیه و رشد بدن است. از طرفی خاصیت دارویی بسیار کمی دارد. باعث تسکین حرارت و عطش در بدن و رفع خشونت و خشکی می‌شود. به‌ دلیل رطوبتی که دارد معده را مرطوب و اشتها را کم می‌ کند و زیاده‌ روی در مصرف آن موجب سستی و کسالت در اعصاب و اعضای بدن می‌ شود. خیار و کدو از انواع آن است.


شیرینی یا در اصطلاح کتب طب سنتی « حلو »
این طعم مزاج گرم دارد و اگر شیرینی زیاد باشد مزاج آن گرم و خشک می‌شود. طبیعت بدن به آن علاقه زیادی دارد و باعث چاقی و گرمی بدن می‌شود و زیاده‌ روی در بدن‌های گرم سبب تولید صفرا و تشنگی شده و عامل انسداد و گرفتگی مجاری و عروق بدن است. کسانی که از کبد چرب رنج می‌برند باید از این طعم کمتر استفاده کنند. طعم شیرینی باعث رفع مضرات طعم‌های دیگر به‌ خصوص ترشی می‌شود و همچنین ضرر ناشی از آن با طعم ترشی کم می‌شود. شیره انگور و عسل تازه انواعی از این طعم است.


ترشی یا در اصطلاح کتب طب سنتی « حامض »
ترشی طعمی است که از تصور آن آب در دهان جمع می‌شود. مزاج آن سرد و‌ تر بوده و خاصیت غذایی کمی دارد. باعث لطیف کردن رطوبات بدن و دفع آنها و رفع انسداد مجاری می‌شود. از تولید صفرا و غلیان خون جلوگیری می‌کند و از ضرر طعم شیرین می‌کاهد. زیاده‌ روی در آن موجب لاغری شده و اثر منفی بر دستگاه عصبی و تنفسی گذاشته و موجب تشدید سرفه می‌شود.


طعم گس یا در اصطلاح کتب طب سنتی « قابض »
گسی نوعی از انواع طعم سرد است. مزاج آن سرد و خشک بوده و زیاده‌ روی در آن موجب ایجاد خشکی و خشونت در بدن و دستگاه گوارش می‌شود. این طعم موجب رفع اسهال و کاهش سستی ناشی از غذاهای چرب و شیرین می‌شود و در مقابل چربی و شیرینی از مضرات غذاهای قابض می‌کاهد. طعم گس نیز مزاج سرد و خشک و غذاییت کمی دارد. با توجه به خون غلیظ و سردی که در بدن تولید می‌کند موجب غلیظ کردن رطوبات بدن می‌شود. این غذاها اعضای بدن را جمع، سفت و سخت کرده و از سستی و شلی آنها جلوگیری می‌کند. مازو و جفت بلوط از خوراکی‌های با طعم گس هستند.


بهتر است از سه طعم ترش، قابض و گس در غذای کودکان و سالمندان کمتر استفاده شود. در طب سنتی توصیه بر این است که از ترکیب طعم‌های مختلف در وعده‌های غذایی استفاده و از مداومت بر استفاده از یک طعم واحد پرهیز شود. طعم‌ها اگر با مزاج افراد سازگار باشد موجب پاکسازی و جلوگیری از انباشت مواد مختلف در بدن شده و سبب اعتدال می‌شود که البته در میزان استفاده از طعم‌ها باید به مزاج هر منطقه، فصل و اقلیم نیز توجه شود.

 

با آرزوی صحت جسم و جان برای شما

دکتر زهرا سربازحسینی - متخصص طب سنتی ایرانی

 

 

 

منبع: روزنامه جام جم

  • گروه خبری : اخبار و رویدادهای پزشکی
  • کد خبر : 37558