• 1401/05/05 - 08:26
  • 227
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
6 مرداد؛ روز جهانی هپاتیت

مراقبت‌های هپاتیت را به خودت نزدیک‌تر کن!

بسمه تعالی

 

به التهاب بافت کبد، هپاتیت گفته می‌شود. هپاتیت یکی از شایعترین علل بیماری‌های مزمن کبد است که منجر به نارسایی آن و پیوند کبد می‌گردد. برخی داروها، سموم، بیماری‌های عفونی، متابولیکی و اتوایمیون از علل بروز هپاتیت می‌باشند. از میان این علل، عفونت‌های ویروسی عامل هپاتیت به دلیل شیوع بالاتر و قابل پیشگیری بودن از اهمیت بالاتری نسبت به سایر علل برخوردار هستند. لذا، در روز جهانی هپاتیت همه ساله در 28 ام جولای در سرتاسر دنیا، با هدف افزایش آگاهی و ارتقای برنامه‌های مربوط به هپاتیت‌های ویروسی برگزار می‌شود. در سال‌های اخیر تأکید سازمان جهانی بهداشت به تشخیص به موقع هپاتیت بوده است و امسال (1401) تأکید ویژه‌ای بر نزدیک‌تر کردن مراقبت‌های هپاتیت به بیماران دارد.

مهمترین عوامل ویروسی هپاتیت عبارتند از ویروس هپاتیت A, B, C, D و E که از این میان هپاتیت نوع B و C منجر به هپاتیت مزمن می‌شوند. به طور کلی سیر پیدایش بیماری به دو صورت حاد و مزمن است. در نوع حاد علائم پر سر و صداتر بوده و شامل علائم سرماخوردگی (گلو درد، آبریزش بینی و سرفه)، کاهش اشتها، تهوع و استفراغ، خستگی و دردهای اسکلتی - عضلانی می‌باشند. اما در نوع مزمن اغلب هیچ علامتی در بیمار مشاهده نمی‌شود و اگر علامتی هم بارز شود آن علامت خستگی است و تنها با انجام آزمایشات دوره‌ای، تشخیص هپاتیت مطرح می‌شود.

در حال حاضر مهمترین روش کاهش شیوع هپاتیت واکسیناسیون هپاتیت B و مراقبت‌های فردی در برابر آلودگی به خون و سایر ترشحات انسان‌های دیگر است مانند عدم استفده از سرنگ و سرسوزن مشترک، اجتناب از انجام خالکوبی در اماکن نامعتبر و غیر بهداشتی، پرهیز از روابط جنسی پرخطر.

در طب سنتی ایران، کبد یکی از سه عضو اصلی بدن (مغز، قلب و کبد) می‌باشد که مزاج طبیعی‌اش گرم و تر و وظیفه‌ی اصلی آن تولید خون و سایر اخلاط و رشد دهندگی بدن می‌باشد. شیخ الرئیس ابوعلی سینا، بیماری‌های کبد را در 17 دسته قرار داده است. انواع سوءمزاجات کبد از مطرح‌ترین علل بوده که در صورت عدم درمان به موقع باعث بروز التهاب و انواع ورم در کبد می‌شوند. شاید بتوان انواع ورم کبد را امروزه معادل انواع هپاتیت دانست. برای توضیح بیشتر می‌توان گفت، بطور مثال بیماری سوءمزاج گرم کبد که منجر به ورم گرم کبد می‌شود و علائمی مانند کاهش اشتها، افزایش عطش، تلخی دهان، یبوست، طپش قلب، ادرار پررنگ، تب، استفراغ، زردی چشم‌ها و سرفه خشک دارد با علائم مربوط به هپاتیت مزمن بیشترین مطابقت را دارد. هم‌چنین ورم صلب (سخت) کبد که شایع‌ترین علامتش، بی علامتی است را می‌توان معادل هپاتیت مزمن دانست.

حدود 26 گونه گیاه مختلف کارکرد اختصاصی بر روی کبد دارند که برخی از آن‌ها عبارتند از کرفس، زرشک، شاهتره، قنطوریون، کنگر، خارمریم، خاکشیر، کبر، هلیله سیاه، فراسیون، ریوند چینی، ریواس، زرنباد، چای سبز، کاسنی، کتان و اکلیل الملک. در طب ایرانی قدم اول درمان (حتی در بیماری‌های سخت و مزمن)، اصلاح سبک زندگی و به خصوص تدابیر غذایی می‌باشد. برای تعیین نوع تدابیر درمانی و نیز دارودرمانی و در صورت لزوم روش‌های دستی (مانند فصد، حجامت و...) می‌بایست فرد بیمار از نزدیک مورد شرح حال‌گیری و معاینه بالینی قرار گیرد.

برای اطلاع بیشتر می‌توانید، از سرفصل‌های آموزشی سایت سلامتکده معصومیه، می‌توانید تدابیر حفظ سلامتی کبد را مطالعه بفرمایید.

 

 

با آرزوی صحت جسم و جان برای شما

سلامتکده طب سنتی ایرانی معصومیه

  • گروه خبری : اخبار و رویدادهای پزشکی,تقویم سلامت
  • کد خبر : 52435

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید